Proactief tuinieren met combinatieteelt

12-05-2020

Wat zijn combinatieteelten?

Combinatieteelt is een vorm van teelten waarbij twee of meerdere gewassen gecombineerd worden. Dit zal ervoor zorgen dat de teelt geoptimaliseerd wordt door een aantal positieve gevolgen. Het is wel zeer belangrijk dat er gekozen wordt voor een goede combinatie, want niet alle gewassen zullen goed samen werken.

Wat zijn de voordelen van combinatieteelten?

Zoals eerder vermeld, brengt combinatieteelt verschillende voordelen met zich mee, zo zullen slimme combinaties van gewassen vaak voor een betere groei, oogst en smaak zorgen. Maar hoe komt dit nu juist? Allereerst zorgen ze voor een grote diversiteit van zowel planten als insecten, hierdoor worden de nodige insecten aangetrokken (om te bestuiven) maar worden ongedierte en plagen op natuurlijke wijze verjaagd. Bovendien helpt het ook de hoeveelheid onkruid te verminderen doordat verschillende insecten beter kunnen overleven. Bepaalde geuren houden ook schadelijke insecten op afstand, zo gebruiken wij look met kruisbessen om schade te voorkomen. Daarnaast zullen de voedingsstoffen die in de wortels van de verschillende gewassen opgenomen en vrijgelaten worden ook elkaar positief kunnen beïnvloeden. Als laatste zal de grond ook op een zo efficiënt mogelijke manier gebruikt worden wanneer men werkt met combinatieteelt.

Hoe werken met combinatieteelt?

Eerst en vooral is het belangrijk om een goede keuze te maken over welke gewassen er gecombineerd worden. Wanneer men deze keuze maakt kan men beginnen planten, binnen combinatieteelt wordt dit meestal gedaan in rijen, waarbij er in elke rij een ander gewas gekweekt wordt.

Combinatieteelten bij Natuurlijk Fruit

Welke gewassen combineren wij bij Natuurlijk Fruit? We combineren de teelt van kruisbessen met look, komkommers met bramen, kruisbessen met tomaten en maïs met bonen en pompoenen. Wil jij eens zien hoe we dit aanpakken? Kom dan zeker eens langs!