Inschrijving vlees

Rundvlees uitverkocht!!

Lamsvlees 23 november 

Update 19/11, je kan nog bestellen


Via deze link kan je een rundsvleespakket of een lamsvleespakket bestellen. Je bestelt op voorhand (6maand tot een week) een pakket voor bovenstaande lever data's. Vergeet bij de inschrijving niet aan te klikken welk soort pakket je verkiest. Na de bestelling, ongeveer een week later, ontvang je een betalingsuitnodiging. Wij houden jullie via mail op de hoogte van de exacte leverdatum. De pakketten komen aan in een koelcel en jullie kunnen ze de avond zelf of de dag later afhalen.

Heb je nog een vraag over het pakket? Stel ze ons gerust via mail: info@natuurlijkfruit.beRundsvleespakket 

5 oktober na 20u of 6 oktober heel de dag!

Bij Natuurlijk Fruit kan je een deel van een koe kopen. De koe wordt pas geslacht als hij verkocht is. Zo gaan we voedselverspilling tegen en zorgen we ervoor dat elk deel van de koe een bestemming krijgt. 

Een vleesaandeel bevat alle toegankelijke stukken vlees, 100 procent rund. Verwacht je maar aan: steak, filet pur, zes rib, schenkel, worst, gehakt, stoofvlees, hamburgers, ect. 

Een vleesaandeel bestaat uit 9 kg rundsvlees. Je betaalt hiervoor 200€. 

Al dit lekkers wordt verpakt in kleine verpakkingen. Zo zitten de worsten bijvoorbeeld per twee verpakt en het gehakt per halve kg. Je bestelt op voorhand en op een afgesproken datum kan je het pakket afhalen.


Lamsvleespakket

Uitverkocht!


Je kan bij ons ook terecht voor een lamsvleespakket. Net zoals bij de koeien slachten wij ze pas als ze verkocht zijn.  Zo'n pakket bestaat uit meerdere stukken. Verwacht je maar aan de alom gekende lamsbout. Daarnaast zullen ook de volgende stukken erin zitten: lamskotelet, lamsspiering, lamsboutgebraad, lamsschoudergebraad, merguez, lamsstoofvlees.

Een pakket lamsvlees kost 120 euro en bestaat uit 5 Kg lamsvlees. Al deze stukken worden verpakt in toegankelijke porties. Je bestelt op voorhand en kan het pakket afhalen op de afgesproken data. 

Ecologisch Vlees

Momenteel houde wij koeien van het ras Dubbeldoel Belgisch wit-bauw. Het is een oud rustiek Belgisch raset zowel zuivel als vlees doeleinden. We werken samen met De Vaerendriesch (een biologische melkerij). Zo kunnen wij hun niet gedekte koeien (vaarzen) verder laten opgroeien op onze weides. Zo blijft het dubbeldoel karakter van de koe in ere. De melkkoeien worden gebruikt voor lekkere melk en de dieren die hier niet geschikt (meer) voor zijn voor vlees. Een vruchtbare samenwerking waar ook kennis en passie gedeeld worden. #samen ecologisch boeren! 

Wij telen de koeien op een ecologische wijze. Wanneer ze bij ons zijn genieten ze zo veel mogelijk van de buitenlucht, vers gras en kruiden. Ze roteren van weides en krijgen zo heel het jaar door vers kruidenrijk gras. Wij hebben zowel voedingsrijkere als voedingsarmere weides. De rijkere weide geven hun de nodige voeding om goed te groeien. De schralere weilanden zijn tevens een ware apotheek voor het vee. Een groot deel van deze planten bevatten namelijk geneeskrachtige werkingen. Zo werkt boerenwormkruid bijvoorbeeld als een natuurlijke ontworming. Tijdens de wintermaanden genieten ze van groentenoverschotten zoals bieten, pompoenen en suikermaïs. Natuurlijk eten ze dan ook van ons zelf gemaaide hooi om wat structuurrijk voedsel te hebben :) Gedurende de koudste maanden worden ze ook bijgevoederd met een biologische graanmix en luzernekorrels. 

We zijn bezig met gewassen zoals luzerne en klavers zelf telen. Deze laatste plant bevat enorm veel eiwitten, die gemaakt worden uit stikstof afkomstig uit de lucht. Dit proces noemt stikstoffixatie. De plant wordt hierbij geholpen door wortelknolletjes (=een stikstofbindende bacterie). Zo zaaidde we drie hectare Luzerne, klavers geassen en kruiden in. Deze zullen vanaf volgend seizoen onze koeien extra voeden. Ook introduceerde we witte klaver in onze permanente weides.

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om dit vanaf de start allemaal te realiseren. Stap voor stap geraken we er wel! 

Ook de schapen kweken we op ecologische wijze. Ze begrazen en 2,5 ha. Deze weides zijn opgedeeld in kleinere stukken, elk weiland is zowat verschillend. We hebben rijkere weides met voedzaam gras maar ook een schralere weide met armer gras en veel bloemen. Deze bloemen en kruiden werken als medicijnen voor de dieren. De schapen roteren van weide naar weide afhankelijk van de periode in het jaar. 

We kiezen ervoor om de lammeren langer te laten opgroeien dan gebruikelijk, een goede 8 maanden. Zo hebben ze  toch een mooier leven waar ze genieten van elkaar en van vers gras. De moederdieren, ook wel ooien genoemd, krijgen enkel tijdens de koudste dagen een beetje extra. We voeden ze dan met graan en luzerne. Ook tijdens de eerste weken van de lammering genieten ze van dit extra eten. De periode van bijvoeren is zeer kort. De lammeren blijven drie maanden bij de moeder staan zodat ze lang kunnen genieten van de moedermelk. Later voederen we de dieren niet bij. Ze roteren van weide zodat ze keer op keer genieten van jong vers gras. We combineren de schapen ook met onze groententeelt. Zo staan de schapen in het voorjaar op de groenbemester hier genieten ze van een sappige kruiden-mengeling.