Inschrijving Natuurlijk Vlees

Onze data staan vast voor het natuurlijk vlees van 2024. Klik op bovenstaande link om ons assortiment en afhaal data te bekijken. Wij garanderen jullie mals, ecologisch vlees rechtstreeks van de boerderij.

 
Het was geen makkelijk boeren jaar, dat zal het nieuws je al verteld hebben. De vele regen maakte hooi binnen halen een echte challenge, blauwtong zorgde voor veel extra zorg naar onze schapen. We deden ons best en onze dieren zijn gezond, het hooi staat in de schuur, wij zijn voldaan. Het vlees dit jaar zal zeker van dezelfde kwaliteit zijn, dat garanderen we!


Hopelijk helpen jullie ons mee naar een gezondere wereld waar dieren buiten grazen! 


Ecologisch Vlees

Momenteel houden wij koeien van het ras Dubbeldoel Belgisch wit-bauw. Het is een oud rustiek Belgisch ras met zowel zuivel- en vleesdoeleinden. We werken samen met De Vaerendriesch (een biologische melkerij). We kunnen hun melkkoeien die niet gedekt geraakt zijn een seizoen buiten laten grazen. Zo blijft het dubbeldoel karakter van de koe in ere. De melkkoeien worden gebruikt voor lekkere melk en de dieren die hier niet meer geschikt voor zijn voor vlees. Een vruchtbare samenwerking waar ook kennis en passie gedeeld worden. #samen ecologisch boeren! 

Wij telen de koeien op een ecologische wijze. Wanneer ze bij ons zijn genieten ze zo veel mogelijk van de buitenlucht, vers gras en kruiden. Ze roteren tussen verschillende weides en krijgen zo heel het jaar door vers kruidenrijk gras. Wij hebben zowel voedingrijke als voedingsarme weides. De rijkere weides geven de koeien de nodige voeding om goed te groeien. De schralere weilanden zijn tevens een ware apotheek voor het vee. Een groot deel van deze planten bevatten namelijk geneeskrachtige werkingen. Zo werkt boerenwormkruid bijvoorbeeld als een natuurlijke ontworming. Tijdens de wintermaanden genieten ze van groenteoverschotten zoals bieten, pompoenen en suikermaïs. Natuurlijk eten ze dan ook van ons zelf gemaaide hooi om wat structuurrijk voedsel te hebben :) Gedurende de koudste maanden worden ze ook bijgevoederd met een biologische graanmix en luzernekorrel. 

We zijn bezig met gewassen zoals luzerne en klavers zelf telen. Deze laatste plant bevat enorm veel eiwitten, die gemaakt worden uit stikstof afkomstig uit de lucht. Dit proces noemt stikstof fixatie. De plant wordt hierbij geholpen door wortelknolletjes (= stikstofbindende bacteries op de wortelen). Zo zaaiden we drie hectare luzerne, klavers, grassen en kruiden in. Daarnaast introduceerden we ook witte klaver in onze permanente weides.

Ook de schapen kweken we op ecologische wijze. Ze begrazen 2,5 ha. Deze weides zijn opgedeeld in kleinere stukken, elk weiland is zowat verschillend. We hebben rijkere weides met voedzaam gras maar ook een schralere weide met armer gras en veel bloemen. Deze bloemen en kruiden werken als medicijnen voor de dieren. De schapen roteren van weide naar weide afhankelijk van de periode in het jaar. 

We kiezen ervoor om de lammeren langer te laten opgroeien dan gebruikelijk, een goede 8 maanden. Zo hebben ze  toch een mooier leven waar ze genieten van elkaar en van vers gras. De moederdieren, ook wel ooien genoemd, krijgen enkel tijdens de koudste dagen een beetje extra voeding. We voeden ze dan met graan en luzerne. Ook tijdens de eerste weken van de lammering genieten ze van dit extra eten. De periode van bijvoeren is zeer kort. De lammeren blijven drie maanden bij de moeder staan zodat ze lang kunnen genieten van de moedermelk. Later voederen we de dieren niet bij. Ze roteren van weide zodat ze keer op keer genieten van jong vers gras. We combineren de schapen ook met onze groenten- en fruitteelt. Zo staan de schapen in het voorjaar op de groenbemester en tijdens de winter tussen onze rijen fruit. Hier genieten ze van sappige kruiden mengelingen en jong gras.