Inschrijving Natuurlijk Vlees

Voor 2024 zijn de data voor de vleespakketten nog niet beschikbaar, wij houden jullie gedurende het seizoen op de hoogte!


Ecologisch Vlees

Momenteel houden wij koeien van het ras Dubbeldoel Belgisch wit-bauw. Het is een oud rustiek Belgisch ras met zowel zuivel- en vleesdoeleinden. We werken samen met De Vaerendriesch (een biologische melkerij). Zo kunnen wij hun niet gedekte koeien (vaarzen) verder laten opgroeien op onze weides. Zo blijft het dubbeldoel karakter van de koe in ere. De melkkoeien worden gebruikt voor lekkere melk en de dieren die hier niet meer geschikt voor zijn voor vlees. Een vruchtbare samenwerking waar ook kennis en passie gedeeld worden. #samen ecologisch boeren! 

Wij telen de koeien op een ecologische wijze. Wanneer ze bij ons zijn genieten ze zo veel mogelijk van de buitenlucht, vers gras en kruiden. Ze roteren van weides en krijgen zo heel het jaar door vers kruidenrijk gras. Wij hebben zowel voedingsrijkere als voedingsarmere weides. De rijkere weide geven hun de nodige voeding om goed te groeien. De schralere weilanden zijn tevens een ware apotheek voor het vee. Een groot deel van deze planten bevatten namelijk geneeskrachtige werkingen. Zo werkt boerenwormkruid bijvoorbeeld als een natuurlijke ontworming. Tijdens de wintermaanden genieten ze van groentenoverschotten zoals bieten, pompoenen en suikerma├»s. Natuurlijk eten ze dan ook van ons zelf gemaaide hooi om wat structuurrijk voedsel te hebben :) Gedurende de koudste maanden worden ze ook bijgevoederd met een biologische graanmix en luzernekorrels. 

We zijn bezig met gewassen zoals luzerne en klavers zelf telen. Deze laatste plant bevat enorm veel eiwitten, die gemaakt worden uit stikstof afkomstig uit de lucht. Dit proces noemt stikstoffixatie. De plant wordt hierbij geholpen door wortelknolletjes (=een stikstofbindende bacterie). Zo zaaiden we drie hectare luzerne, klavers, grassen en kruiden in. Deze zullen vanaf volgend seizoen onze koeien extra voeden. Daarnaast introduceerden we ook witte klaver in onze permanente weides.

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om dit vanaf de start allemaal te realiseren. Stap voor stap geraken we er wel! 

Ook de schapen kweken we op ecologische wijze. Ze begrazen 2,5 ha. Deze weides zijn opgedeeld in kleinere stukken, elk weiland is zowat verschillend. We hebben rijkere weides met voedzaam gras maar ook een schralere weide met armer gras en veel bloemen. Deze bloemen en kruiden werken als medicijnen voor de dieren. De schapen roteren van weide naar weide afhankelijk van de periode in het jaar. 

We kiezen ervoor om de lammeren langer te laten opgroeien dan gebruikelijk, een goede 8 maanden. Zo hebben ze  toch een mooier leven waar ze genieten van elkaar en van vers gras. De moederdieren, ook wel ooien genoemd, krijgen enkel tijdens de koudste dagen een beetje extra voeding. We voeden ze dan met graan en luzerne. Ook tijdens de eerste weken van de lammering genieten ze van dit extra eten. De periode van bijvoeren is zeer kort. De lammeren blijven drie maanden bij de moeder staan zodat ze lang kunnen genieten van de moedermelk. Later voederen we de dieren niet bij. Ze roteren van weide zodat ze keer op keer genieten van jong vers gras. We combineren de schapen ook met onze groententeelt. Zo staan de schapen in het voorjaar op de groenbemester. Hier genieten ze van een sappige kruidenmengeling.