Inschrijven vleesaandeel  

Via deze link kan je een rundsvleespakket of een lamsvleespakket bestellen . Bestel je pakket en kom het bij ons afhalen rond november. Het rundsvleespakket kan afgehaald worden 26 november in de avond of 27 november overdag. De exacte datum van het lamspakket zal nog gecommuniceerd worden via mail. Het zal alvast in de maand oktober zijn!

Heb je nog een vraag over het pakket? Stel ze ons gerust via mail: info@natuurlijkfruit.be


Rundsvleespakket

Bij Natuurlijk Fruit kan je een deel van een koe kopen. De koe wordt pas geslacht als hij verkocht is. Zo gaan we voedselverspilling tegen en zorgen we ervoor dat elk deel van de koe een bestemming krijgt. Een vleesaandeel bevat alle toegankelijke stukken vlees. Verwacht je maar aan: steak, filet pur, zes rib, schenkel, worst, gehakt, stoofvlees, hamburgers, ect. Het gehakt, de hamburgers en de worst bestaan uit zowel rundsvlees als varkensvlees. Zo is het gehakt wat malser en zachter en hierdoor toegankelijker in gebruik. 

Een vleesaandeel bestaat uit 10 kg vlees. Je betaalt hiervoor 190€. Het is een gemengd pakket dus je krijgt alle toegankelijke stukken vlees. Al dit lekkers wordt verpakt in kleine verpakkingen. Zo zitten de worsten bijvoorbeeld per twee verpakt en het gehakt per halve kg. Je bestelt op voorhand en op een afgesproken datum kan je het pakket afhalen.


Lamsvleespakket

Je kan bij ons ook terecht voor een lamsvleespakket. Net zoals bij de koeien slachten wij ze pas als ze verkocht zijn.  Zo een pakket bestaat uit meerdere stukken. Verwacht je maar aan de alom gekende lamsbout. Maar dat is niet het enigste. Ook zal je volgende stukken kunnen verwachten: lamskotelet, lamsspiering, lamsboutgebraad, lamsschoudergebraad, merguez, lamsstoofvlees.

Een pakket lamsvlees kost 110 euro en bestaat uit 5 Kg lamsvlees. Al deze stukken worden verpakt in toegankelijke porties. Je bestelt op voorhand en kan het pakket afhalen op afgesproken data. 

Ecologisch Vlees

Momenteel hebben wij twee rassen van koeien. Dubbeldoel Belgisch wit-blauw en Fleckvieh. Het zijn oude rassen die zeer zelfredzaam zijn. Deze koeien zijn niet zomaar koeien, het zijn ossen. Ossen zijn gecastreerde stieren. Een gecastreerde stier is veel rustiger en dus handelbaarder in omgang. Deels verliezen ze hun dominantie waardoor ze aangenamer worden voor hun medekoeien. Het zorgt dus voor rustigere koeien wat positief is voor de kudde en de boer ;) Wij zijn nog opzoek naar een samenwerking met een biologische melkerij. Zo kunnen wij hun stiertjes verder laten opgroeien op onze weiden. Zo blijft het dubbeldoel karakter van de koe in ere, want de vaarzen (vrouwelijke koeien) worden dan gebruikt voor lekkere melk en de stiertjes voor het vlees.

Wij telen de koeien op een ecologische wijze. De eerste twee jaar genieten ze zo veel mogelijk van de buitenlucht, vers gras en kruiden. Ze roteren van weiden en krijgen zo heel het jaar door vers kruidenrijk gras. Wij hebben voedingsrijkere weiden maar ook voedingsarmere weiden met een grote plantendiversiteit. Deze schralere weilanden zijn als het ware een apotheek voor het vee! Een groot deel van deze planten bevat namelijk geneeskrachtige werkingen. Zo werkt boerenwormkruid bijvoorbeeld als een natuurlijke ontworming. Tijdens de wintermaanden genieten ze van groenten overschotten zoals bieten, pompoenen en suikermaïs. Natuurlijk eten ze dan ook van ons zelf gemaaide hooi :) Gedurende de koudste maanden worden ze bijgevoederd met een biologische graanmix. 

Op termijn gaan wij de voeders zelf telen. Zo zal luzerne, een klaver-achtig gewas dat zeer groot wordt, toegevoegd worden aan hun dieet. Deze plant bevat enorm veel eiwitten, die eiwitten maakt hij uit stikstof die hij onttrekt uit de lucht. Dit proces noemt stikstoffixatie. De plant wordt hierbij geholpen door wortelknolletjes (=een stikstof bindende bacterie). Dit seizoen gaan we ook klaver introduceren in onze weides. Deze plant bindt net als luzerne stikstof uit de lucht. Met wat zelfgeteeld graan verkrijgen ze zo een volwaardig dieet. Dit is onze visie waar we naartoe werken. Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om vanaf start dit helemaal te realiseren. Maar stap voor stap geraken we er! 

 Ook de schapen kweken we op ecologische wijze. Ze begrazen en 2 tal Ha. Deze weiden zijn opgedeeld in kleinere stukken, elk weiland is zowat verschillend. We hebben rijkere weiden met voedzaam gras maar ook een schralere weide met armer gras en veel bloemen. Deze bloemen en kruiden werken als medicijnen voor de dieren. De schapen roteren van weide naar weide afhankelijk van de periode in het jaar. 

We kiezen ervoor de lammer langer op te groeien dan gebruikelijk, een goede 8 maanden. Zo verkrijgen de lammeren een mooi leven waar ze genieten van elkander en vers gras. De moeder dieren ook wel ooien genoemd krijgen enkel tijdens de koudste dagen een beetje extra. We voeden ze dan met graan en luzerne. Ook tijdens de eerste weken van de lammering genieten ze van dit extra eten. De periode van bijvoederen is zeer kort en omvat maar drie a vier weken. De lammeren blijven drie maand bij de moeder staan zodat ze lang kunnen genieten van de moedermelk. Later voederen we de dieren niet bij. Ze rotteren van weide zodat ze keer op keer genieten van jong vers gras. We combineren de schapen ook met onze groenten teelt. Zo staan de schapen in het voorjaar op de groenbemester zodat ze genieten van de vers ingezaaide kruidenmengeling