Vleesaandeel

Bij Natuurlijk Fruit kan je een deel van een koe kopen. De koe wordt pas geslacht als hij verkocht is. Zo gaan we voedselverspilling tegen en zorgen we ervoor dat elk deel van de koe een bestemming krijgt. Een vleesaandeel bevat alle toegankelijke stukken vlees. Verwacht je maar aan: steak, filet pur, zes rib, schenkel, worst, gehakt, stoofvlees, hamburgers, ect. Het gehakt, de hamburgers en de worst bestaan uit zowel rundsvlees als varkensvlees. Zo is het gehakt wat malser en zachter en hierdoor toegankelijker in gebruik. 

Een vleesaandeel bestaat uit 9-11 kg vlees. Je betaalt hiervoor 190€. Het is een gemengd pakket dus je krijgt alle toegankelijke stukken vlees. Al dit lekkers wordt verpakt in kleine verpakkingen. Zo zitten de worsten bijvoorbeeld per twee verpakt en het gehakt per halve kg. Je bestelt op voorhand en op een afgesproken datum kan je het pakket afhalen.


Inschrijven rundsvleesaandeel  

Via deze link kan je een deel van de koe bestellen. Bestel je pakket en kom het bij ons afhalen op 28 mei (rond de avond). 

Heb je nog een vraag over het pakket? Stel ze ons gerust via mail: info@natuurlijkfruit.be


Ecologisch Vlees

Momenteel hebben wij twee rassen van koeien. Dubbeldoel Belgisch wit-blauw en Fleckvieh. Het zijn oude rassen die zeer zelfredzaam zijn. Deze koeien zijn niet zomaar koeien, het zijn ossen. Ossen zijn gecastreerde stieren. Een gecastreerde stier is veel rustiger en dus handelbaarder in omgang. Deels verliezen ze hun dominantie waardoor ze aangenamer worden voor hun medekoeien. Het zorgt dus voor rustigere koeien wat positief is voor de kudde en de boer ;) Wij zijn nog opzoek naar een samenwerking met een biologische melkerij. Zo kunnen wij hun stiertjes verder laten opgroeien op onze weiden. Zo blijft het dubbeldoel karakter van de koe in ere, want de vaarzen (vrouwelijke koeien) worden dan gebruikt voor lekkere melk en de stiertjes voor het vlees.

Wij telen de koeien op een ecologische wijze. De eerste twee jaar genieten ze zo veel mogelijk van de buitenlucht, vers gras en kruiden. Ze roteren van weiden en krijgen zo heel het jaar door vers kruidenrijk gras. Wij hebben voedingsrijkere weiden maar ook voedingsarmere weiden met een grote plantendiversiteit. Deze schralere weilanden zijn als het ware een apotheek voor het vee! Een groot deel van deze planten bevat namelijk geneeskrachtige werkingen. Zo werkt boerenwormkruid bijvoorbeeld als een natuurlijke ontworming. Tijdens de wintermaanden genieten ze van groenten overschotten zoals bieten, pompoenen en suikermaïs. Natuurlijk eten ze dan ook van ons zelf gemaaide hooi :) Gedurende de koudste maanden worden ze bijgevoederd met een biologische graanmix. 

Op termijn gaan wij de voeders zelf telen. Zo zal luzerne, een klaver-achtig gewas dat zeer groot wordt, toegevoegd worden aan hun dieet. Deze plant bevat enorm veel eiwitten, die eiwitten maakt hij uit stikstof die hij omtrekt uit de lucht. Dit proces noemt stikstoffixatie. De plant wordt hierbij geholpen door wortelknolletjes (=een stikstof bindende bacterie). Dit seizoen gaan we ook klaver introduceren in onze weides. Deze plant bindt net als luzerne stikstof uit de lucht. Met wat zelfgeteeld graan verkrijgen ze zo een volwaardig dieet. Dit is onze visie waar we naartoe werken. Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om vanaf start dit helemaal te realiseren. Maar stap voor stap geraken we er!