Frambozenteelt bij Natuurlijk Fruit

05-05-2020

Frambozenteelt

Een natuurlijke teelt voor al onze gewassen is voor ons zeer belangrijk. Om jullie hierover een beter beeld te geven, zullen we de teeltwijze van enkele producten bespreken met als eerste: de framboos!

Aanplant frambozen

Het planten van de framboos gebeurt in december- april. Hierbij kan er gekozen worden tussen de zomerframboos of de herfstframboos. De zomerframboos draagt zijn vrucht eind juni - begin augustus, de herfstframboos pas later in september. Bij Natuurlijk Fruit planten wij beide soorten aan om een mooie oogstspreiding te verkrijgen. Het planten gebeurt best op een voedingsrijke, licht vochtige bodem, en bij voorkeur op een veld met zonlicht. De struiken worden ongeveer een halve meter uit elkaar gezet. Bij het aanplanten kan een breed genoeg plantgat optimaal zijn waar je de wortels goed kan spreiden, want wist je dat de frambozen vrij oppervlakkig en niet diep wortelen?

Wist-je-datje

Om de struiken een goede vorm te geven en verder te ondersteunen, werken we met een steunconstructie. Hieraan zijn de struiken in een haagvorm gekweekt en hangen de stengels voor verstrekking aan een ijzeren draad. Het is belangrijk dat er steeds 25cm afstand is tussen de verschillende takken. Om de struik te onderhouden, snoeien we jaarlijks de te lage, te hoge, oude of schuin groeiende takken.

De frambozenoogst

De oogst valt in juni- augustus of september-november, afhankelijk van het ras. Frambozen te vroeg plukken zorgt voor een zure smaak, maar eens ze rijp zijn kunnen ze enige tijd bij ons blijven hangen. Dit zal jullie voldoende tijd geven om langs te komen om de pluk zelf te doen! Een struik produceert gemiddeld 2 tot 4 kilo frambozen. Momenteel staat er een kleine kilometer aan frambozen op ons veld. De vruchten kan je vers eten, confituur van maken of zelf invriezen, voor ieder wat wils!

Wil je informatie over het telen van kleinfruit en groenten, volg dan zeker onze blog voor extra weetjes!

Heb je interesse in onze teeltwijze, filosofie van natuurlijke landbouw, onze permacultuurprincipes of wil je gewoon samen met ons je handen vuil maken? Vanaf volgend seizoen zullen we zo'n momenten organiseren, hou dan zeker onze site, Facebook en Instagram verder in het oog!