Zelfoogstboerderij Natuurlijk Fruit

Vanaf 17 juni is iedereen welkom op onze zelfoogstboerderij met thuisverkoop. Meer informatie vind je op deze website en via onze Facebook- en Instagrampagina!

Werken met zelfoogst!

Bij het eerste bezoek krijg je een rondleiding en een demonstratie met heel wat uitleg over het project (teeltwijze, teelten,...) en haar werkwijze (oogsten van rijpe vruchten,...).

Aan de inkom kan je telkens zien wat er te oogsten is. Hier kan je ook een grondplannetje en een plukemmertje meenemen. Het is nog gemakkelijker wanneer je zelf herbruikbare verpakkingen meebrengt. Daarna ga je naar de zone waar je wil oogsten. Wat oogstklaar is wordt aangeduid met een groene vlag. Een rode vlag betekent dat het fruit of de groenten  nog verder moeten rijpen. Op het einde van de oogst wordt alles apart gewogen aan de kassa. Men betaalt dus voor het geoogste gewicht van elk soort fruit of groenten.

Indien er nog iets onduidelijk is dan kan het steeds gevraagd worden. We proberen zo dicht mogelijk bij onze klanten te staan. Daarnaast bevinden er zich op het perceel talrijke informatieborden met oogsttips waarop alles haarfijn wordt uitgelegd.

Het actuele oogstaanbod kan steeds bekeken worden op de website en op de Facebookpagina. Diegenen die zich inschrijven voor de nieuwsbrief krijgen een bericht toegestuurd.


Wat is natuurlijke landbouw?

Bij Natuurlijk Fruit werken we enkel op natuurlijke wijze. Dat betekent dat wij respect hebben voor de natuur als ecosysteem en onze producten op een natuurlijke wijze telen. Daarbij gebruiken we geen chemische producten en hebben wij steeds oog voor dieren en planten. Als bodembedekking hanteren we bladeren/compost die het UV-licht tegenhouden en zo op natuurlijke wijze positieve bacteriƫn en schimmels aantrekken. Daarnaast bieden we nuttige organismen alle kansen zodat ze de plaaginsecten onder controle houden. Dit is ook de reden waarom we op de meeste plaatsen het gras hoger laten staan zodat er ook kruiden in bloei kunnen komen. We zaaien ook groenbemesters met waardevolle soorten als dille,boekweit,zonnebloemen,.. Dit is niet enkel goed voor de structuur van de bodem maar ook voor de bestuivers, bijen komen massaal bestuiven en genieten met volle teugen van alle nectar en stuifmeel. Voor hen bouwden we ook een bijenhotel, zodat ze gezellig bij ons blijven en doen wat ze het beste kunnen, onze oogst bestuiven :)

We springen ook ook heel zuinig met het gebruik van water om. Zo bufferen en hergebruiken we het regenwater dat op de serre terecht komt. Het water geven zelf gebeurt heel gericht via zweet- of druppeldarmen zodat er heel weinig verdamping of afspoeling is.   Tegen erosie zijn er swales of uitgegraven afvoergangen aangelegd die de hoogtelijnen van het perceel volgen. Ook de fruitrijen op het erosiegevoeligste perceel zijn ingepland volgens de hoogtelijnen wat erosie voorkomt. Jullie zien dat er heel wat kennis achter natuurlijke landbouw zit:)    

Wees de eerste om nieuwtjes te ontvangen!